2011. május 23., hétfő

A gyógyító méz

Már Kleopátra is ismerte és használta, s a méz hírneve azóta sem csökkent. Több mint 300 változata ismert, mindegyik különböző színű és ízű, aromájukat az adott virág nektárja határozza meg és teszi különlegessé. A szorgos méhek a virágok nektárját (gyorsan romló híg cukoroldat) gyűjtik össze, majd saját szervezetükben átalakítják és a lépek sejtjeiben raktározzák.

Sokan azt hiszik, hogy csupán nyalánkság és csak édesítésre való, de a méz ennél sokkal több! Ásványanyagok, vitaminok, aminosavak és antioxidánsok növelik tápértékét. Nézzük, mitől olyan különleges!
  • Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően (segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását).
  • Csökkenti az allergia okozta tüneteket
  • Magas szénhidráttartalma miatt remek energiaforrás (cukrai egyszerűen, könnyen felszívódók), ugyanakkor nem hízlal, mivel gyümölcscukra a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra pedig az izmokban kerül gyors felhasználásra. Egyes mézek vizelethajtók, ezért súlycsökkenést okoznak.
  • Magas a vitamintartalma: B6-vitamin,Thiamin (B1), Niacin (B3), Riboflavin(B2), Patoténsav (B5, mely egyes kutatások szerint serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, és feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést).
  • Gazdag ásványianyagokban: kalcium, réz,vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink.
  • Természetes antioxidánsokban (anyagcsere és baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet) gazdag: flavonoid-tartalmú krizin, C-vitamin kataláz, pinobanskin, pinocembrin, galagin (általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színű mézek mutatnak erősebb antioxidáns jelleget)
  • Megszépíti a hajat és a bőrt: felfrissíti a bőrt, megőrzi annak hidratáltságát.

    Tudtátok, hogyha mindennap megeszünk egy kanál mézet és egy kevés almaecetet iszunk vele együtt, nem leszünk kalciumhiányosak, vagyis a legjobb csonterősítő? 

3 megjegyzés:

  1. Sok érdekességet osztottál meg a mézről, hisz eddig nem is tudtam, hogy ennyi féle vitamint tartalmaz. Én minden nap fogyasztok mézet, a teába cukor helyett is azt használok. Ki kell, hogy próbáljam az almaecet és méz kombinációját, ha így együtt csonterősítő hatásuk van, mert ízesítőnek csak az almaecetet használom a hagyományosat nem.
    Amúgy egyszer valaki azt mondta nekem, hogy a túl sok méz a bélflórát károsíthatja….remélem ez nem igaz :)

    VálaszTörlés
  2. En a kavet is gyakran iszom mezzel, foleg ha nem feketen iszom, hanem tejet is teszek bele :)es nagyon fini :)

    VálaszTörlés
  3. Teny es valo, hogy a meznek nagyon sok jotekony hatasa can. Pl. meg herpesz ellen is kivalo, nem engedi kijonni, ha mar kijott hamar gyogyul.

    VálaszTörlés